Recept på nyttiga snickersbollar, chips och glass.

Att äta nyttigt behöver inte alls vara tråkigt! Fortsätt att laga dina favoriträtter, och snacks, men byt ut traditionella smör, grädde och vitt socker mot näringsrika hälsoboostande ingredienser istället tipsar fitnesscoach Zebastian Gudmundsson.

Här delar han med sig tre läckra recept på sött, salt och glass.

 

Snickersbollar (20 portioner)

Ingredienser

3,0 dl Hasselnötter

3,0 msk Jordnötssmör

12,0 st Färska dadlar

3,0 msk Rå kakao, raw kakao

1,0 krm Salt havssalt u. jod

2,0 msk Vatten kranvatten

1,0 dl Kokosflingor

 

Tillagning

  1. Mixa nötter (eller solroskärnor om du inte tål nötter) till fint mjöl i en kraftig matberedare. Skrapa ner mjölet från kanterna och botten.
  2. Tillsätt jordnötssmör, urkärnade dadlar, raw kakao och flingsalt. Mixa till krämig konsistens och späd sedan med vatten tills det blir en ”deg” som går bra att rulla till bollar.
  3. Blanda i kakaonibsen utan att mixa sönder dem. Det ger bollarna en krispig konsistens och extra god smak.
  4. Forma till bollar och rulla i kokos, eventuellt blandat med lite raw kakao.

 

TIPS

Frys in bollarna direkt så behålls smak och konsistens som bäst. De går att äta nästan direkt de tas ut ur frysen.

 

Näring per portion

127 kcal

2,5 g protein

9 g fett

7,9 kolhydrater

 

Grönkålschips (2 portioner)

Ingredienser

150,0 gram Grönkål

1,5 msk Rapsolja

1,0 krm Salt havssalt u. jod

0,5 krm Svartpeppar

 

Tillagning

  1. Sätt ugnen på ca 160 grader.
  2. Skölj grönkålen och lägg på en handduk eller papper så den får torka ordentligt
  3. Skär bort den grova stammen och dela bladen i stora bitar.
  4. Lägg bladen i en bunke och massera in olja, salt och peppar ordentligt.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och strö ut grönkålen glest. Rosta i ca 15 minuter tills bladen är krispiga.

 

Näring per portion

120 kcal

2,5 g protein

10,7 g fett

2,4 g kolhydrater

 

Vegansk glass med frukt och bär (4 portioner)

Ingredienser

450,0 gram Frukt & Bär frysta

4,0 msk Agavesirap

2,0 dl Naturell plantgurt

0,5 skopa Powerplant vanilj proteinpulver

1,0 msk Citronjuice färskpressad

 

  1. Frys bär och frukt om den inte redan är frusen.
  2. Mixa/blanda de frysta bären/frukten med citronsaft, agavesirap, proteinpulver och Naturell plangurt tills konsistensen är krämig.
  3. Servera direkt eller förvara i en lufttät behållare i frysen upp till en månad.

 

Näring per portion

172 kcal

6,6 g protein

2 g fett

31,6 g kolhydrater