Recept på fyra goda, proteinrika frukostgröt

I det här blogginlägget delar vår PranaOn ambassadör Zebastian Gudmundsson sina bästa recept för mättande och smakrika gröt – fullproppade med godsaker så som torkade frukt och fiberrika hela korn och frön. Vi tipsar om att ha in en skopa valfri PranaOn veganprotein för att boosta gröten med extra protein från växtriket!

Med koden ZEB15 får du dessutom 15% på dina PranaOn proteiner hos oss på Eteritique.

 

Guldgröt (2 portioner)

Den här gröten gör du på kvällen så är den färdig att äta när du vaknar eller efter morgonrundan i träningsspåret.

2,0 dl Havregryn fullkorn

2,0 msk Chiafrön

2,0 st Färska dadlar

1,0 tsk Kanel, malen

1,0 tsk Gurkmeja torkad mald

0,3 tsk Ingefära torkad malen

0,5 dl Kokosflingor

0,2 tsk Joderat salt

4,0 dl Sojadryck berikad

  1. Skär dadlarna i mindre bitar.
  2. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp under natten.
  3. På morgonen rör du runt i den färdiga gröten och tillsätter eventuellt lite mer sojadryck för en lösare konsistens.

Det blir gott att toppa gröten med bär, fruktbitar, nötter och/eller frön. Gör gärna en större sats av kryddblandningen så finns den färdig nästa gång du blir sugen på guldgröt. Den blir även god att blanda i smoothies!

 

Näring per portion

Energi: 363,5  kcal

Protein: 11 gram

Fett: 14,2 gram

Kolhydrater: 43,1 gram

 


 

Korngröt med helt korn (4 portioner)

10,0 dl Vatten

2,0 dl Korn helt, ej kokt

2,0 dl Korngryn ångprep. fullkorn

3,0 st Katrinplommon torkade

3,0 st Aprikos torkad

1,0 msk Kanel, malen

0,5 tsk Joderat salt

 

  1. Blanda vatten, helt korn, katrinplommon, aprikoser och kanel, koka på svag värme i ca 50 minuter.
  2. Blanda i kornflingorna och koka i ytterligare 10 minuter.

Man kan blötlägga helt korn i vatten över natten för att förkorta koktiden. Minska då vattenmängden till 7-8 dl. Servera gärna med färska bär eller frukt samt mjölk eller någon växtbaserad mjölk.

 

Näring per portion

Energi: 211 kcal

Protein: 5 gram

Fett: 1,6 gram

Kolhydrater: 38,8 gram


 

Dinkelgröt med hel dinkel (4 portioner)

 

2,0 dl Dinkelmjöl fullkorn

8,0 dl Vatten

2,0 st Aprikos torkad

1,0 dl Dinkelflingor

1,0 tsk Kanel, malen

0,5 tsk Kardemumma, malen

0,5 tsk Joderat salt

 

  1. Lägg dinkeln i blöt på kvällen och låt stå över natten.
  2. Blanda vatten, hel dinkel, aprikoser, salt, kanel och kardemumman och koka i 10–15 minuter.
  3. Rör i dinkelflingorna och koka i ytterligare 5–10 minuter.

Servera gärna med lite frön, nötter, färsk frukt och mjölk eller växtbaserad mjölk.

 

Näring per portion

Energi: 146 kcal

Protein: 5 gram

Fett: 1,3 gram

Kolhydrater: 26,2 gram


Bovetegröt med linfrön & aprikoser ( 4 portioner)

9,0 dl Vatten

3,0 dl Bovete hela korn

150,0 gram Aprikos torkad

2,0 msk Linfrö hela

1,0 tsk Joderat salt

 

  1. Skölj bovete, aprikoser och linfrön och lägg i en gryta.
  2. Koka upp vattnet och häll det heta vattnet över boveteblandningen. Låt stå över natten.
  3. Värm upp gröten på morgonen, låt småkoka en stund till lämplig konsistens och servera med färska bär och soja- eller havredryck (alternativt vanlig mjölk).Tillsätt gärna en kanelstång vid kokningen!

 

Näring per portion

Energi: 308 kcal

Protein: 8 gram

Fett: 3,5 gram

Kolhydrater: 9,1 gram